Specialfarvet lysfacade ved Middelfart

Af John Nyberg

Mazak har nu rømmet de hidtidige adresser, og samlet aktiviteterne i det nyopført 2.100 kvadratmeter store domicil ved Middelfart. Bag byggeriet står totalentreprenøren NJ Gruppen, som har udviklet projektet i samarbejde med AI Arkitekter & Ingeniører, som arkitekt, samt naturligvis i tæt dialog med Mazak.

Virksomhedens japanske aner skinner således igennem i bygningen med et markant facadeparti, ud mod E20, designet med inspiration fra koi-karpen, hvilket kommer til udtryk med facadens orange ramme, som er en diskret henvisning til fiskens mund. Desuden er der lagt vægt på et industrielt look med bastante former og kolde materialer som stål og basalt, fortæller administrerende direktør Lars Lynge, Yamazaki Mazak Danmark: ”Det er en fornøjelse at være flyttet ind i nye omgivelser, som virkelig afspejler os og det, vi står for. Vi beskæftiger os med værktøjsmaskiner, hvilket skinner igennem med materialevalget, men associationerne til Mazak stopper ikke her. Den orangefarvede facade spiller nemlig en afgørende rolle, da netop denne nuance optræder i vores logo. Samtidig er facadepladernes bæredygtige fordele et stort plus”.

Den orange ramme er nemlig skabt med facadeplader fra producenten Rockpanel, som har leveret den fuldt genanvendelige facadebeklædning, der er fremstillet af den vulkanske klippeart basalt samt op til 50 procent genvundet materiale.

Mazak tiltrækker sig naturligt opmærksomhed fra motorvejen. Ikke bare i kraft af farvevalget, men også takket være en indfarvet aluminium- skinne, der bevæger sig hele vejen rundt om den orange front og har påmonteret en LED-lyskilde: ”Mens kontorbygningens orange farve fungerer som et supergodt blikfang om dagen, sikrer vi med LED-lyset, at byggeriet også er synligt, når det er mørkt. Dermed giver bygningen liv til landskabet både dag og nat,” fortæller byggeleder Peter Stig Jørgensen, NJ Gruppen, og fortsætter: ”Valget faldt på facadeplader fra Rockpanel, fordi de kunne levere pladerne i den specifikke RAL-farve. Fra start var vi på udkig efter en robust facadeplade i en høj kvalitet og til en fornuftig pris, men det var ikke helt lige til at finde en leverandør, der samtidig kunne levere den ønskede farve”.