Driving change in Die and Mould

Die-and-mould-sektoren kræver en bred vifte af bearbejdningsløsninger for at kunne imødekomme de udfordringer, der stilles af kundegruppen. Vi undersøger de specifikke bearbejdningsudfordringer, som leverandørerne står over for, og tilbyder forskellige løsninger.

Die-and-mould-sektoren er et godt barometer for den globale produktions sundhed, idet den servicerer flere industrielle markeder. Sektoren, som dækker alt fra trykforme til presseværktøjer og fastspænding, er en vigtig leverandør til praktisk talt alle aspekter af industrien, lige fra aerospace og lægemidler til automotive samt føde- og drikkevarer.

Die-and-mould-markedet er krævende med hensyn til værktøjsmaskiner, især når det gælder fræsning. I de seneste måneder har sektoren i stigende grad udnyttet potentialet i Mazaks SMOOTH-teknologi, specielt de mange intelligente funktioner, der kan anvendes. For eksempel har SMOOTH-teknologiens 5-aksede variant, MAZATROL SMOOTHX, en række nye MAZATROL-programmeringsfunktioner såsom intelligent lommefræsning, der kan reducere bearbejdningstiden med op til 60% i forhold til traditionelle forskudte værktøjsbaner. Fine inkrementprogrammer som bearbejdning af friforms-støbeforme drager også fordel af nye funktioner som f.eks. Seamless Corner Control; Variable Acceleration Control og Smooth Machining Control, der alle reducerer cyklustiden.

MASKINSTABILITET

Maskinstabilitet

En af de vigtigste faktorer ved maskinvalget for die-and-mould-producenter er maskinens stabilitet for at sikre høj nøjagtighed og skæreevne, især med store emner.

Mazaks FJV-serie af vertikale bearbejdningscentre har en ekstremt stiv konstruktion, som tilbyder præcisionsskæring kombineret med produktivitet, der tilvejebringes af både en 40- og en 50-konus-spindelplatform. FJV-serien er i stigende grad blevet den foretrukne maskine for die-and-mould-fabrikanter, der beskæftiger sig med svær bearbejdning takket være seriens stabilitet og store udvalg af bordstørrelser.

Eksempelvis har 40-konus-modellen FJV-250 II en dobbeltstander-konstruktion, som bidrager til stivhed og nøjagtighed under skæreoperationer med sin hovedspindel på 12.000 o/min. Og vigtigst af alt er alle maskinerne i FJV-serien udstyret med en række intelligente bearbejdningsfunktioner som Intelligent Performance Spindle, Active Vibration Control og Intelligent Thermal Shield, der forbedrer ydeevne og skærenøjagtighed.

LØSNINGER TIL STORT ARBEJDSOMRÅDE

Stort arbejdsområde

Arbejdsområdets størrelse er en afgørende faktor, når man vælger maskine til mould-and-die-sektoren, og af samme grund bliver HCN-maskinserien stadigt mere populær. HCN-serien kombinerer store palettestørrelser med en ekstremt stiv konstruktion, der kan magte effekten fra en 40- eller 50-konusspindel.

Palettestørrelsen varierer fra 400 mm2 til 1.250 mm2, og alle maskiner er udstyret med køling af kuglemøtrikspindlen for fremragende termisk stabilitet over lange bearbejdningscyklusser. Ligesom FJV-serien er HCN-5000 udstyret med en række intelligente funktioner herunder Active Vibration Control, Smooth Corner Control og Smooth-bearbejdningskonfiguration, som alle giver uovertruffen præcision under de fræseoperationer, der udføres af die-and-mould-fabrikanter.

SKÆRING AF KOMPLEKSE OVERFLADER

Komplekse overflader

Evnen til at kunne bearbejde komplekse overflader med høj præcisionsgrad er ekstremt vigtig for die-and-mould-sektoren. VARIAXIS i-serien er et simultant 5-akset bearbejdningscenter, der kan udføre bearbejdning af flere emneoverflader i en enkelt opsætning, hvilket gør den ideel til de komplekse konturer, der kræves af die-and-mould-fabrikanter.

Eksempelvis er Variaxis i-600 med Smooth-teknologi den nyeste generation MAZAK's 5-aksede bearbejdningscenter, der er designet til bearbejdning af flere overflader og i stand til at levere reduceret procestid, høj nøjagtighed og uovertruffen maskinergonomi med et stort arbejdsområde. Maskinen har en maksimal spindelhastighed på 12.000 o/min, med option for 18.000 o/min og 30.000 o/min. VARIAXIS i-600 fås også med SIEMENS SINUMERIK 840D sl CNC til de maskinbrugere, der har standardiseret sit produktionsanlæg med Siemens-styringer.

Værktøjsfremstilling kræver en lang række forskellige fræsefunktioner. Det vertikale bearbejdningscenter Variaxis j-500 er en omkostningseffektiv løsning til denne type arbejde, der tilbyder bearbejdning af flere emneoverflader, også i en enkelt opsætning, leveret af hurtige, ekstremt stive spindler sammen med en høj nøjagtighed og et særdeles stift dreje-/vippebord. Maskinen er i stand til at håndtere samtlige processer fra indgivelse af råmateriale til den endelige bearbejdning, så der realiseres dramatiske reduktioner i leveringstider og forbedret emnenøjagtighed ved at overflødiggøre flere opsætninger.

Den bredde af anvendelser, der kræves af die-and-mould-sektoren, vil uundgåeligt medføre, at individuelle anvendelser kræver specifikke maskinkapaciteter. Forskellen mellem bearbejdning af en støbeform til den automotive sektor sammenlignet med en støbeform til en sodavandsflaske af plast er enorm og kræver meget forskellige maskiner til at fuldføre opgaven. Vi anbefaler, at man indgår partnerskab med en maskinleverandør, der kan tilbyde den nødvendige maskinbredde og anvendelsessupport, der vil gøre dig i stand til at vælge den bedste bearbejdningsløsning.