Bearbejdning for byggesektoren

Bearbejdning af komponenter til byggesektoren, det være sig entreprenørmateriel eller byggematerialer, er meget krævende for alle niveauer i forsyningskæden, og valget af den rigtige maskine til den pågældende anvendelse er af afgørende betydning.

Ydelse og effekt er nøglekriterierne for maskiner, der anvendes inden for byggesektoren, hvad enten der er tale om fremstilling af komponenter til entreprenørmateriel, såsom gravemaskiner og rendegravere, eller rør og ledninger, der anvendes i bygningskonstruktioner.

Kraftfuld bearbejdning

Kraftfuld bearbejdning

50-konus-maskiner med højt moment efterspørges mere og mere, fordi sektoren søger maskiner, som kan kombinere effekt med nøjagtighed. Mazaks VTC-800/30HD, der står for ‘heavy duty’ (=kraftfuld), er en 50-konus-variant af den yderst succesfulde VTC-800-maskinserie. HD-versionen tilbyder en ideel platform til skæring af vanskeligt forarbejdelige materialer ved at kombinere en maskinstruktur, der er optimeret til stabilitet, med et spindeldesign, der integrerer høj stivhed, så maskinen kan levere den førende bearbejdningskapacitet i sin klasse.

For at kunne levere enestående spåntagningshastigheder og modvirke risikoen for vibrationer er VTC- 800/30HD forsynet med en ny, ekstremt stiv stander-, slæde- og underdelstruktur, der er designet således, at maskinen leverer sin fulde effekt uden vibrationer eller tab af præcision. Den højtydende maskinstruktur er designet til at levere den bedste statiske og dynamiske stivhed i sin klasse, således at HD-maskinen kan levere det høje spindelmoment og den kraftige effekt, der kræves til 50-konus-ydelse.

Den Mazak-designede og -fremstillede spindel på 10.000 o/min leverer kontinuerlig effekt på 22 kW og et korttidsmoment på 302 Nm. I produktion kombinerer maskinen fleksibilitet med effekt og leverer en ilgangshastighed på 50 m/min på X-, Y- og Z-aksen; 0,5G acceleration og en spån-til-spån-tid på 5,7 sekunder. Der medfølger som standard 36 værktøjer.

LØSNING TIL STORE KOMPONENTER

Store komponenter

Inden for byggesektoren bliver den rolle, som automatisering kan spille, når det drejer sig om at forbedre effektiviteten, stadig vigtigere. QUICK TURN NEXUS 450-II, for eksempel, kan bearbejde store komponenter på op til to meter i længden, hvilket overflødiggør manuelt arbejde i forbindelse med ladning og afladning af emner. Dog kan der opnås betydelige forbedringer i effektivitet, herunder 'lights-out' ubemandet drift, med en enkel, men innovativ robotteknologisk lade- og håndteringsløsning for materialet.

Store komponenter, herunder transmissions- eller strukturkomponenter såsom skovlpinde kræver stor maskinkapacitet. Mazaks horisontale bearbejdningscenter HCN-6800 har en maksimal emnediameter på 1.050 mm med en maksimal emnehøjde på 1.300 mm. Effekten leveres af en 50-konusspindel på 10.000 o/min, der er allieret med en stiv maskinkonstruktion, hvilket gør maskinen ideel til både svær bearbejdning og sletbearbejdning med høj præcision.

 

VÆRKTØJS- OG EMNEOPSPÆNDINGSKAPACITET

Værktøjs- og emneopspændingskapacitet

Værktøjsstørrelse og -opspændingskapaciteten er ligeledes af vital betydning for maskinbrugere i byggesektoren. Model HCN-5000/50 kombinerer begge disse egenskaber, hvilket muliggør bearbejdning af flere emner, der kan monteres i store fiksturer med flere overflader. Maskinen er udstyret med en kraftig 50-konus-spindel på 10.000 o/min, der kan bearbejde en bred vifte af emner og materialer.


Stor drejekapacitet er også en vigtig egenskab for maskinbearbejdning inden for byggesektoren. Mazaks MEGATURN er et vertikalt CNC-drejecenter designet til effektiv skæring af store emner. MEGATURN 1600, for eksempel, har en maksimal bearbejdningsdiameter på 1.650 mm og en maksimal bearbejdningshøjde på 900 mm og er allieret med en højmoment-hovedmotor og et stift revolverhoved med tromle til 12 værktøjer.  For at maksimere fleksibiliteten giver MEGATURN også mulighed for en automatisk værktøjsveksler (option), der muliggør udskiftning af store emner i maskinens værktøjsrevolverhoved, hvilket automatisk forbedrer viften af anvendelsesområder og reducerer opsætningstiden.

 

SKÆRING AF KONSTRUKTIONSRØR OG -LEDNINGER

Rør og ledninger

Rør og ledninger er almindelige komponenter i bygningskonstruktioner, og i de senere år er Mazaks 3D FABRI GEAR blevet en ekstremt populær maskine til denne type anvendelse. Fabri Gear er specialdesignet til højpræcis 3D-laserskæring af komplekse og vinklede konfigurationer af lange rør og strukturmaterialer. Laserfræseren har en 3D-brænder, der muliggør bevægelse på fem forskellige akser, så maskinen kan skære både lukkede og åbne profiler.

Men vigtigst af alt leverer 3D-brænderen brancheførende præcision ved at skære vertikalt for at sikre, at metalrørene flugter med hinanden uden mellemrum. Dette reducerer behovet for fiksturer til at fastholde det afskårne metal inden svejsningen og formindsker mængden af svejsemateriale, hvilket giver en fordel i form af hurtigere svejsegange og større styrke fra svejsningen. Mazak skønner, at rør, der skæres med 3D FABRI GEAR, kan svejses og samles dobbelt så hurtigt som traditionelt skårne rør.

Laserskæreren er konstrueret til automatisk skæring af et hvilket som helst formet materiale, fra runde til kvadratiske, rektangulære og trekantede rør, og har et spændepatronsystem med fire bakker, der forhindrer vibrationer og sikrer meget nøjagtig skæring. Derudover muliggør en autocentrerings-spændemekanisme hurtig opsætning uden ændring ved opsætning fra kvadratisk til cirkulært eller trekantet rør.

3D FABRI GEAR er ideel til skæring af lange og tunge rør, der bruges i byggeindustrien såsom bygningskonstruktioner, varme- og ventilationssystemer, sammen med maskinanvendelser herunder kraner og landbrugsmaskiner. Konkret er 3D FABRI GEAR blevet brugt i en række meget prestigefyldte byggeprojekter herunder Yas Marina Formel 1-banen i Abu Dhabi, det nationale fodboldstadion i Gdansk, Polen, og Tokyo Sky Tree, som er verdens højeste tv-tårn

Rækken af de forskellige produkter, der bearbejdes til byggesektoren, er i den grad enorm; men de typiske egenskaber, der kræves af maskinerne, er evnen til at fremstille krævende komponenter hurtigt og med stor nøjagtighed. Vi anbefaler, at man indgår partnerskab med en maskinleverandør, der kan tilbyde den nødvendige maskinbredde og anvendelsessupport, der vil gøre dig i stand til at vælge den bedste bearbejdnings- og automatiseringsløsning i forhold til dine specifikke krav.