23 spindeltimer i døgnet

Med den seneste investering inden for spåntagende bearbejdning har AC Hydraulik valgt at gå ”All In” med en FMS-celle med en tilknyttet CNC-maskine, der allerede har vist sit potentiale med 23 spindeltimer i døgnet, fremhæver Viborg-virksomheden.

”En verden til forskel.” Sådan karakteriserer industritekniker hos specialisterne i liftfremstilling til automobilindustrien. AC Hydraulik A/S, Erik Holmberg Kristensen overgangen til virksomhedens FMS-anlæg, der er leveret af Mazak Danmark, og har været i gang i godt et år med at overtage rækken af opgaver fra det tidligere bearbejdningssetup. Løsningen byder på et horisontal bearbejdningscenter, der erstatter to udtjente 20 år gamle CNC-bearbejdningscentre, og introducerer en løsning, som er i en helt anden kategori, hvad angår produktivitet og fleksibilitet. ”Før brugte vi omkring et døgn at stille maskinerne om pr. uge, hvor det nu sker mens maskinen kører,” påpeger Erik Holmberg Kristensen. Nærmere bestemt er der tale om modellen Mazak HCN-4000, der er udstyret med maskinproducentens SmoothG-styring, og koblet til det ligeledes Mazakudviklede FMS-system Smooth PALLETECH Manufacturing Cell, PMC, med plads til 36 kuber (18 er hidtil kørt ind). Det valgte tilvalg af optioner betegnes af den fra Mazak tilknyttede salgsrepræsentant, Steven Westenholz, som et fuldstændigt setup, der ikke går på kompromis, hverken med automationsløsningen, den benyttede software eller antallet af værktøjer i det væsentligt udvidede magasin, der rummer 240 skærende værktøjspladser, som alle er med chip-indbygget. Hertil er der valgt en Zoller-løsning til forindstilling, opmåling og værktøjsstyring af de skærende værktøj før brug. Løsningen, der er leveret af KJV A/S, kan kommunikere direkte med Mazakmaskinen, hvilket også er med til at eliminerer tastefejl. At det skulle blive den løsning har været et godt stykke tid undervejs, fortæller produktionsleder Jens Kudahl, der vurderer, at de første tanker om en FMScelle allerede begyndte at rumstere hos de ansvarlige for virksomhedens produktion for godt otte år siden. Allerede da var det klart, at aktuelle muligheder med integration af industrirobotter og moderne bearbejdningscentre kunne medføre en betydelig produktivitetsforbedring. Men først sidst i 2016 var tiden rigtig moden for den 60 år gamle virksomhed, der de senere år har oplevet en anseelig vækst med i omegnen syv til ti procent årligt.

5.000 SPINDELTIMER

Med FMS-cellen nu godt i gang, er begejstringen ikke blevet mindre. Ifølge Head of Production John Holmgreen Madsen, så er der lagt op til, at anlægget kan optimeres til at køre tæt på 23 timer i døgnet alle ugens dage, og på årsbasis er vurderingen, at den så skal runde de deraf følgende 5.000 spindeltimer: ”Vi har allerede prøvet at køre flere døgn med de 23 timers oppetid, og generelt så kører produktionen nu med spåntid om natten ubemandet. Jo mere vi optimerer produktionen til det nye setup og lærer systemet at kende, jo tættere kommer vi på målet,” siger John Holmgreen Madsen, og fortsætter: ”Endnu en fordel er, at cellen har givet en stor frihed i forhold til produktionsplanlægning, hvor vi meget simpelt kan flytte rundt mellem ordrer i forhold til, hvor meget det haster. Vi kan således stille om fra time til time. Sker det, at der er brud på et værktøj, så kan maskinen selv stille om, så den går i gang med en anden opgave.” Med udsigten til at opnå den ønskede produktivitetsforbedring følger dog også et stort arbejde for de involverede medarbejdere med at blive fortrolige med alle de features og parametre, som systemet er udstyret med, så ansvar kan uddelegeres, konstaterer han. ”Jeg havde nok personligt undervurderet, hvor omfattende et arbejde, det er for medarbejderne, at få det nye system op at køre med helt nye programmer for alle emner og værktøj, der skal programmeres om i en ny software. Det skal ledelsen være sig bevidst, men udbyttet i den anden ende gør det rejsen værd, det er vi ikke i tvivl om,” konstaterer han.

Læs mere her